Zomrel legendárny bluesový gitarista B.B. King

16.05.2015 Celý región

Las Vegas 15. mája (TASR) - Vo veku 89 rokov zomrel americký bluesový gitarista, spevák a skladateľ B.B. King, považovaný za jedného z najlepších a najuznávanejších bluesových umelcov všetkých čias. Zomrel vo štvrtok večer miestneho času v Las Vegas, kde v posledných rokoch žil, informoval dnes denník Los Angeles Times s odvolaním sa na jeho právnika.

Svojim gitarám od začiatku svojej kariéry dával meno Lucille. Hrať začínal na nástrojoch značky Fender a Gretsch, potom však už hrával na "gibsonkách".

Počas viac ako 70 rokov svojej kariéry B.B. King vydal desiatky albumov. Mal hlboký rezonujúci hlas a aj keď tvrdil, že prsty ho neposlúchajú, zvuk jeho gitary bol ľahko rozpoznateľný, približuje agentúra Reuters.

Od roku 1971 získal 15 cien Grammy, bol nositeľom čestného doktorátu Yaleskej univerzity a jeho prínos a význam pre americkú kultúru a jej šírenie po svete ocenili vyznamenaniami viacerí prezidenti USA - Bill Clinton mu v roku 1995 udelil prestížnu cenu Kennedy Center Honors a George W. Bush ho v roku 2006 vyznamenal Prezidentskou medailou slobody.

B.B. Kingovi v 80. rokoch 20. storočia diagnostikovali cukrovku 2. typu. V apríli bol niekoľko dní hospitalizovaný kvôli problémom s týmto ochorením. V máji King na svoju facebookovú stránku napísal, že je v hospici v Las Vegas.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vyberte región